За Мирела

 

MIRELLA with cigarette-DSC_6787“…Винаги съм се вълнувала от драмата на човешката съдба – с души свободни като птици, ние обитаваме свят, изцяло подчинен на формата. Модният дизайн е моят личен избор като възможно решение на тази „трансцендентална” дилема. Да  разгънеш формата, да я изследваш, да я научиш да бъде свободна, така че да достигне момента на опознаване на своята собствена духовност – това за мен е същността на творческия процес.

В този смисъл, моето професионално развитие се осъществявя върху идеята за симбиоза между външната форма и личностното излъчване. Стремя се така да съчетавам дизайна на дрехите с материите, да ги освободя от

 общоприетата дефиниция за облекло, така че самите те да се превърнат в произведение на изкуството.”

Мирела Братова е дизайнер на дамски облекла, които се изработват в нейното ателие в София, България. По образование еколог, с интереси към рисуването и интериорния и текстилния дизайн, създаваните от нея колекции винаги са резултат на някакво лично преживяване – пътуване из красиви места в България и по света, филм, книга, музика, среща с интересни хора, което се трансформира в творческа енергия.

От няколко години Мирела работи с материи, изработени специално за нейните облекла, което дава уникалното излъчване на всяка дреха, изработена в ателието. Като следват концепцията, че всяка дреха трябва да бъде органично свързана с човека, който я носи, идеите на Мирела водят до създване на нужните за това материи и изработените чрез тях дрехи придобиват свой собствен дух, може би и поради специалното отношение при изработката им, в очакване да придадат форма на търсещата ги „личност”.

 
 

Материали

 

Като важна част от своята концепция за облеклото Мирела Братова работи с  платове,  изтъкани само от естествени влакна: 10-DSC_4922 коприна, лен,  памук, коноп, вискоза, вълна.  Основното количество от използваните платове идва от Франция, Италия и Холандия.

Специално за нейните модели  се изработва плат със състав 30% коприна/70% лен и 100% коприна (шантунг, тафта, креп) на  френски станове за коприна със 60-годишна история.  Спецификата на тъкане и багренето на малки количества от готовия плат естествено определя и уникалността на изработваните от тези материи облекла.

При други български производители по поръчка на Мирела Братова се изработва висококачествен копринен шантунг и креп, както и плат със състав 30% вискоза/70% лен в цветова гама за поредната колекция.

За специални поръчки или малки групи от дадена колекция Мирела обича да работи с подбрани десени от известната тайландска коприна (thai silk), предимно производство на Jim Thompson.

За изработваните в ателието плетива се използват прежди от коприна, памук, лен, вискоза и вълна в цветове, подхождащи на дрехите от съответната колекция.

Изработка на собствен текстил