2023 - 2022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016

- 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2010 - 200920072006

00_module_prazno05_module_piskul00_module_prazno

“…Винаги съм се вълнувала от драмата на човешката съдба – с души свободни като птици, ние обитаваме свят, изцяло подчинен на формата. Модният дизайн е моят личен избор като възможно решение на тази „трансцендентална” дилема. Да разгънеш формата, да я изследваш, да я научиш да бъде свободна, така че да достигне момента на опознаване на своята собствена духовност – това за мен е същността на творческия процес.
В този смисъл, моето професионално развитие се осъществявя върху идеята за симбиоза между външната форма и личностното излъчване. Стремя се така да съчетавам дизайна на дрехите с материите, да ги освободя от общоприетата дефиниция за облекло, така че самите те да се превърнат в произведение на изкуството.”
Мирела Братова е дизайнер на дамски облекла, които се изработват в нейното ателие в София, България. По образование еколог, с интереси към рисуването и интериорния и текстилния дизайн, създаваните от нея колекции винаги са резултат на някакво лично преживяване – пътуване из красиви места в България и по света, филм, книга, музика, среща с интересни хора, което се трансформира в творческа енергия.
От няколко години Мирела работи с материи, изработени специално за нейните облекла, което дава уникалното излъчване на всяка дреха, изработена в ателието. Като следват концепцията, че всяка дреха трябва да бъде органично свързана с човека, който я носи, идеите на Мирела водят до създване на нужните за това материи и изработените чрез тях дрехи придобиват свой собствен дух, може би и поради специалното отношение при изработката им, в очакване да придадат форма на търсещата ги „личност”.